Salaris kok

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.

Salaris kok

Berichtdoor Dave1989 » 18 jul 2007, 19:36

Hallo,

Ik ga zelf beginnen aan de koksopleiding.
Net zoals veel koks ben ik best benieuwd hoe het koks beroep betaald.
Word het goed betaald of heel erg goed betaald?

Kan je er in principe rijk van worden als je kok?
Of is het erg slecht betaald beroep?

Kijk voor een loontabel en refentie handboek op deze pagina
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor Jom » 18 jul 2007, 21:29

mijn mening:

als je snel rijk wil worden moet je geen kok willen worden. Per definitie betaald het niet super goed. Ben je echt goed, maar dan moet je dus wel eerst lang leren en gewoon keihard werken voor weinig, kun je goed gaan verdienen. Maar dan nog steeds zal je salaris afgezet tegen de uren die je werkt per week niet mega zijn.

kok zijn doe je omdat je het leuk vindt, niet voor het geld
De aanhouder wint
Jom
 
Berichten: 161
Geregistreerd: 03 mei 2007, 13:56
Woonplaats: bloemendaal

Berichtdoor sjaak » 19 jul 2007, 00:56

helemaal met jom eens
koks salaris is vrij laag je doet het omdat je het leuk vind wil je rijk woorden adviseer ik makelaar of notaris en dan als hobby kok in het weekend kennisen uitnodigen.
wil je mensen gelukkig maken dag in dag uit en vind je het niet erg dat dat 80% van je leven is dan is het koksvak wel wat voor jou.
Avatar gebruiker
sjaak
 
Berichten: 585
Geregistreerd: 09 maart 2006, 11:44
Woonplaats: Noordwijk

Berichtdoor Dave1989 » 19 jul 2007, 19:12

ja, ik vind het belangrijker dat ik het leuk vind, dan het geld, maar was nogal benieuwd hoe het beroep kok verdient.Het moet niet zo zijn, dat je daar maar net mee kan doorkomen.Ik ken een paar mensen die kok zijn(of chefkok) en die rijden in best mooie auto rond enzo en redelijk grote huizen.Het gaat me niet alleen om het geld.Het lijkt me gewoon een top vak, maar geld kan toch belangrijk in je leven zijn.

koken wil ik doen als beroep, maar ook als hobby.Vind het leuk om met mijn handen te werken, te koken en samen te werken en dergelijke.Het lijkt me een super baan. :D
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor Jom » 19 jul 2007, 19:26

vergeet de auto's en de huizen. of je hebt het geld niet om ze te kopen; heb je het geld wel heb je geen tijd er in te wonen/rijden
De aanhouder wint
Jom
 
Berichten: 161
Geregistreerd: 03 mei 2007, 13:56
Woonplaats: bloemendaal

Berichtdoor chef peter » 19 jul 2007, 19:27

Wat verdiend een kok vandaag de dag dan, en dan niet de topkoks met een eigen zaakje, maar gewoon 97% van de koks in een eetcafe, klein restaurant, groot hotel, groot catering bedrijf, noem maar op, gewoon de mensen die mooie dromen hadden toen ze op hun 16 deeltijd gingen werken en studeren, mensen die verder niets kunnen dan koken.
Ik ben benieuwd of er nog leuke fabels uit komen.
Ik heb zelf afgelopen week mijn salaris eis bij centerparks neergelegd, als keuken manager, leek mij een leuke vacature, beetje inkoop en calculatie, beetje plannen en zo.
Echter een glimp van de genaral manager over mijn cv, deed hem de rillingen over zijn lijf bezorgen, hij dacht dit bestaat toch niet, een kok die meer salaris wil dan ik krijg, jullie raden het al.
Mijn vraag was een normaal salaris, wat een normale buitendienst medewerker verdiend, ik stond wel open voor een nieuw avontuur, maar helaas.
Ik heb nog snel even een blik gewopen op het CAO salaris overzicht..... dit gaat nergens over.
chef peter
 
Berichten: 418
Geregistreerd: 22 jun 2007, 15:45

Berichtdoor Dave1989 » 19 jul 2007, 19:36

Jom schreef:vergeet de auto's en de huizen. of je hebt het geld niet om ze te kopen; heb je het geld wel heb je geen tijd er in te wonen/rijden


Ja, ik gaf voorbeelden waarom ik zou denken dat het goed zou verdienen.
Ik ga komend schooljaar beginnen aan koksopleiding.Heb er super veel zin in.Volgens mij hangt het van verschillende dingen af of je veel verdient of niet.Maarja, nu maakt dat eigenlijk nog niet uit.Ik ga eerst maar eens beginnen aan de opleiding.

Maar je hebt toch weleens tijd voor sociaal leven, want sommige restaurant beginnen savonds en overdags dicht?
Je zal vast veel werken, maar je hebt toch ook weleens vrijetijd.
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor Jom » 19 jul 2007, 20:45

ik roep 1700 voor een zelfstandig werkend kok
sous rond de 2000-2200
chef 2200-2600
allemaal bruto ex 8% vak. geld en 25 vak dagen per jaar.
De aanhouder wint
Jom
 
Berichten: 161
Geregistreerd: 03 mei 2007, 13:56
Woonplaats: bloemendaal

Berichtdoor chef peter » 19 jul 2007, 21:04

Jom schreef:ik roep 1700 voor een zelfstandig werkend kok
sous rond de 2000-2200
chef 2200-2600
allemaal bruto ex 8% vak. geld en 25 vak dagen per jaar.
Ja, klopt.
Probeer daar je gezin maar van te onderhouden, dat verdient (met alle respect) een cassiere bij de grutter, enkele weken geleden in de Telegraaf een overzicht van Bruto beloningen.
Een callcenter medewerker verdient 2800 bruto excl. alles natuurlijk.
Het is allemaal best aardig wat geld, als je het maar omrekend naar de guldens, ik zeg, neem een cursus typen als je geld wilt verdienen.
Wil je in Juli met 40 graden achter je kacheltje staan werken, en een beetje creabea bezig zijn, tjaa....
Je kunt ook gewoon een kookclubje oprichten, ben je zeker wat creativer bezig, en met een leuke baan heb je daar ook gewoon geld voor.
chef peter
 
Berichten: 418
Geregistreerd: 22 jun 2007, 15:45

Berichtdoor Webmaster » 19 jul 2007, 22:03

Ben ik blij dat ik boven de 2200 uit kom per maand bruto
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
 
Berichten: 2677
Geregistreerd: 20 aug 2004, 11:37
Woonplaats: WWW

Berichtdoor Dave1989 » 19 jul 2007, 22:20

het is ieder geval iets+je hebt een geweldige baan.Ze zouden het wel moeten verhogen.Maar hoe ga je dat proberen.Graag zou ik eerst wat ervaring willen hebben en dan ooit een eigen bedrijf willen starten.eigen restaurant ofzo.

-Ikzelf wil dus kok worden.
-een vriend van me doet een engelse opleiding voor internationale reclame making
-een andere vriend van mij doet een opleiding waarbij hij leert hoe je een bedrijf staande kan houden.Hoe je met geld moet omgaan enzo.Zij zouden dan ook met mij willen samenwerken, dus ben ik wel blij mee.
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor Joline » 19 jul 2007, 23:16

Dave1989 schreef:
Maar je hebt toch weleens tijd voor sociaal leven, want sommige restaurant beginnen savonds en overdags dicht?
Je zal vast veel werken, maar je hebt toch ook weleens vrijetijd.


ga er maar vanuit als leerling dat je niet al te veel sociaal leven hebt.. wen er maar aan als je de rest van je leven achter de kachel wil staan.. met roept wel heel hard dat je een 32urige werkweek krijgt, maar ik moet de eerste baas in de horeca nog vinden waarbij je dat krijgt..

en 's avonds pas open, betekent wel dat je de hele middag mise-en-place staat te maken hoor!
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. :D
Joline
 
Berichten: 81
Geregistreerd: 22 maart 2007, 15:20
Woonplaats: den haag

Berichtdoor Cees » 21 jul 2007, 02:07

1 ding zullen we allemaal eens zijn....het betaald enorm slecht !!!!!! Heb je nog zoveel geleerd, je hebt weinig salaris!...en de ministers maar weer 30% erbij nemen:(
Avatar gebruiker
Cees
 
Berichten: 1085
Geregistreerd: 14 jul 2006, 13:43
Woonplaats: Heerenveen

Berichtdoor Dave1989 » 21 jul 2007, 10:00

Daarom zou er daar wat aan gedaan moeten worden.Er zou gewoon actie genomen moeten worden, maar zoiets zou een horeca bond beter kunnen regelen.
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor chef peter » 21 jul 2007, 11:55

Een groot probleem is denk ik ook, dat het werk vaak door jongeren gedaan word, ik denk dat in de meeste restaurants veel met leerlingen gewerkt word, deze zijn vaak niet mondig genoeg om wat te zeggen.
Veel top bedrijven maken misbruik van leerlingen, zo van:je moet blij zijn om hier te mogen werken.
probleem is de opleiding, daar zit het grote probleem, het SVH hanteerd een leer/werk opleiding, laat de leerlingen een normale opleiding volgen, 5 dagen in de week naar school, ook een goede algemene ontwikkeling hoort er bij, een soort Havo voor de horeca, daarna een vervolg opleiding horeca.
De ervaring komt later wel, hoe meer ervaring en kwaliteit, des te meer salaris, heel eenvoudig, het bedrijfsleven betaald gewoon voor de kwaliteit die ze in huis hebben.
Er word gewoon teveel gedacht dat het allemaal zón mooi vak is, en gezellig, na het werk samen nog wat drinken, vergeet het maar, het is gewoon zaken doen.

Nu is er slechts een Lbo vooropleiding, en dan werken en leren, volgens mij werkt een hotelschool ook gewoon zo, hier komen goed opgeleide mensen vandaan, die ook eenvoudig naar een andere tak van sport kunnen overstappen, zonder probleem.
De horeca is een beetje de metaal sector van jaren geleden geworden, zoiets waar je altijd terecht kan.
Ik denk dat de horeca dit allemaal over zich zelf heeft uitgeroepen, nu zeiken dat men geen goed personeel kan vinden, terwijl er toch echt wel goede winstcijfers behaald worden.
chef peter
 
Berichten: 418
Geregistreerd: 22 jun 2007, 15:45

Berichtdoor Dave1989 » 21 jul 2007, 17:19

Heey,

ja, ik ga aankomend jaar dus aan mbo opleiding beginnen voor kok.
1e jaar is basiskok
2e jaar zelfstandig werkend kok
3e jaar zelfstandig werkend kok
4e jaar ga je je eigen specialiseren en je leert over hoe je een eigen bedrijf kan starten en dergelijke.
vervolgens wil ik misschien na het 2e jaar naar de cas spijkers koks academie in nijmegen.De scholing zal dus waarschijnlijk goed in orde zijn.Ik heb vaak geen blad voor de mond, dus dat is mijn voordeel wel hopelijk :wink:

Graag wil ik dan iets aan het salaris veranderen van een kok, maar dat kan natuurlijk niet alleen.Ik ben nu nog maar 17 en heb dus waarschijnlijk weinig inspraak, hoewel ik het dan wel zou willen proberen, maar het liefst wil ik dat met vele doen.
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor chef peter » 21 jul 2007, 20:40

Dave1989 schreef:Heey,

ja, ik ga aankomend jaar dus aan mbo opleiding beginnen voor kok.
1e jaar is basiskok
2e jaar zelfstandig werkend kok
3e jaar zelfstandig werkend kok
4e jaar ga je je eigen specialiseren en je leert over hoe je een eigen bedrijf kan starten en dergelijke.
vervolgens wil ik misschien na het 2e jaar naar de cas spijkers koks academie in nijmegen.De scholing zal dus waarschijnlijk goed in orde zijn.Ik heb vaak geen blad voor de mond, dus dat is mijn voordeel wel hopelijk :wink:

Graag wil ik dan iets aan het salaris veranderen van een kok, maar dat kan natuurlijk niet alleen.Ik ben nu nog maar 17 en heb dus waarschijnlijk weinig inspraak, hoewel ik het dan wel zou willen proberen, maar het liefst wil ik dat met vele doen.
Ik zeg je al, daar zit het probleem, 1e jaar is basiskok
2e jaar zelfstandig werkend kok
3e jaar zelfstandig werkend kok
dat is toch leren en werken, dat werkt dus niet, koks worden gedwongen soms om veel te wewrken, dat is van de zotte, je moet studeren, niet werken, en zeg nou niet dat is ervaring, grote onzin, die kun je een paar jaar later ook wel krijgen.
Die opleiding moet meer niveau krijgen, het is meer een opleiding om zo snel mogelijk een zo laag mogelijk opgeleid persoon te krijgen.
Ik ben gestopt met koken, en in een handelshuis terecht gekomen, het is gewoon weg niet normaal wat je niet weet als gewone kok, er zijn uitzonderingen, maar de gemiddelde chefkok met svh papieren weet geen donder, en is op de normle banenmarkt bijna kansloos voor een leuk salaris.
Terwijl zijn tegenhanger in de bediening, leidinggevende dus, met een hotelschool opleiding, zo het bedrijfsleven in kan, voor een pak weg....3500 bruto en meer.
chef peter
 
Berichten: 418
Geregistreerd: 22 jun 2007, 15:45

Berichtdoor Dave1989 » 21 jul 2007, 21:50

ja, je hebt wel gelijk, maar ik heb een fout gemaakt.
1e en 2e jaar zijn basiskok.Dat is meer studeren en pas 3e jaar zelfstandig werkend kok.
maar je hebt inderdaad gelijk.ik heb de bol opleiding gekozen, want daar krijg je meer theorie en geen bbl, want dat is 4 dagen werken 1 dag school.leer je weinig van.
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor Jom » 21 jul 2007, 22:24

bbl leer je weinig van..... ken paar jongens en meiden die ongelooflijk veel aan het leren zijn in hun bbl....
De aanhouder wint
Jom
 
Berichten: 161
Geregistreerd: 03 mei 2007, 13:56
Woonplaats: bloemendaal

Berichtdoor Joline » 21 jul 2007, 23:00

zelf net klaar met bbl kok, volgend jaar verder met zelfstandig.

verschil tussen bbl en bol is dat je bij bbl op school voornamelijk alleen theorie krijgt en alles in de praktijk leert, en bij bol leer je alles voornamelijk op school.. als je daar al wat leert en het niet te druk hebt met spijbelen/klieren en dergelijke..

en om maar te zeggen dat je van bbl weinig leert vind ik erg kort door de bocht.. vind ik ook niet echt leuk klinken voor de mensen die daar keihard voor werken..
heb er best wel wat voor moeten doen, ondanks dat ik 2 jaar in 1 heb gedaan..
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. :D
Joline
 
Berichten: 81
Geregistreerd: 22 maart 2007, 15:20
Woonplaats: den haag

Berichtdoor reinert » 21 jul 2007, 23:30

nouw ik moet zeggen ik heb toch liever de voorkeur voor een bbl opleiding dan een bol. ik vind zelf persoonlijk dat je dan meer leert vooral in het bedrijfsleven. in het vak zelf en dingen doen kun je toch meer dingen oppikken dan uit een boek. het gaat er uiteindelijk om dingen toch te doen en daar leer je een hoop van
tja........
reinert
 
Berichten: 24
Geregistreerd: 06 jul 2007, 21:23
Woonplaats: winschoten

Berichtdoor Dave1989 » 22 jul 2007, 13:23

ja, sorry dat ik het zo heb gezegt, van leer je weinig van.Ik had het anders moeten zeggen, want je leert er eigenlijk niet weinig van, maar ik denk je leert alles op een andere manier, maar in 3e jaar ga ik vanzelf bbl doen, maar wilde eerst wat theorie kennen.

maarja, nu kan ik in principe nog niet echt oordelen, moet alles eerst nog ervaren.In augustus begin voor mij de opleiding pas.heb er wel veel zin in, maar eerst nog even afwachten hoe het echt is :wink:
Dave1989
 
Berichten: 29
Geregistreerd: 14 jul 2007, 14:48
Woonplaats: noord-brabant

Berichtdoor D. de Haan » 07 feb 2008, 08:52

Ik vind koken echt het mooiste wat er is, maar heb altijd verhalen gehoord dat het slecht betaald word en wanneer je later een gezin wil je toch misschien wat anders.

Ik heb nu MBO facilitaire management niveau 4 en Kok niveau 2 ... ik ga zelfstandig werkend doen (miss bij Cas spijkers academie, wanneer ik aangenomen word) en mogelijk ook gespecialiseerd. Terwijl ik makkelijk door kan naar HBO FD of Hotelschool.

Maar wil ook echt het koks vak in.. en ga nu eerst mijn hart achterna, en als ik dat niet doe krijg ik er waarschijnlijk spijt van.. maar als ik ooit denk van dit word hem niet als kok en ik ben er echt zat van op mijn 40e. kan ik altijd terug vallen op de FD opleiding.
D. de Haan
 
Berichten: 28
Geregistreerd: 04 dec 2007, 11:29
Woonplaats: Zeijen

Berichtdoor Pluter » 07 feb 2008, 22:38

Jom schreef:ik roep 1700 voor een zelfstandig werkend kok
sous rond de 2000-2200
chef 2200-2600
allemaal bruto ex 8% vak. geld en 25 vak dagen per jaar.


Dit is zeker de CAO (bestaat zoiets nog?) salarisindicatie. Lachertje!

Veel bedrijven betalen een meer marktconform salaris. Ikzelf heb nooit echt voor meer geld hoeven onderhandelen/bedelen. Hierbovenop krijg je vaak nog fooi trouwens ook.

Ik ben het ermee eens dat we relatief onderbetaald worden als kok. Maar we hebben denk ik een stuk leukere baan dan een notaris of callcenter-medewerker.

Mensen die in de zorg werken...Die zouden pas echt meer geld moeten krijgen!!!
Avatar gebruiker
Pluter
 
Berichten: 515
Geregistreerd: 02 maart 2007, 13:41
Woonplaats: Haarlem

Berichtdoor Marielle » 07 feb 2008, 23:15

1700 als zelfstandigwerkend kok?? was t maar waar! :roll:
idd,mensen in de zorg,brandweer weet ik het wat...die horen veel geld te verdienen...voetballers helemaal niet,maar goed dat terzijde :wink:
Avatar gebruiker
Marielle
 
Berichten: 438
Geregistreerd: 09 aug 2006, 22:31
Woonplaats: Gorinchem

Berichtdoor Cees Timmerman » 08 feb 2008, 07:17

Mijn ervaring: echt veel geld verdienen in loondienst zit er niet in, tenzij je een hele grote bent. Maar de andere kant van de medaille: het is het mooiste vak ter wereld en een swingende bedrijfstak,
Probeer vooral voor jezelf te beginnen,zodat je je eigen ding kan doen. Een paar jaar na je start en keihard werken komt er heus wel een leuk salaris uitrollen, Als je echt snel veel geld wil verdienen moet je in de dope-handel gaan ofzo.
Avatar gebruiker
Cees Timmerman
 
Berichten: 933
Geregistreerd: 29 okt 2007, 18:29
Woonplaats: Dordrecht

Berichtdoor D. de Haan » 08 feb 2008, 07:59

Marielle schreef:1700 als zelfstandigwerkend kok?? was t maar waar! :roll:
idd,mensen in de zorg,brandweer weet ik het wat...die horen veel geld te verdienen...voetballers helemaal niet,maar goed dat terzijde :wink:


Ha ha . Mijn Vader is beroeps brandweer bij Defensie.
Die heeft in 25 jaar nog geen brand geblust. die zal juist minder moeten verdienen. :D

Maar inderdaad zorg is belangrijk (respect :shock: )

En een echte kok zal zich zelf ook niet vergeven als die niet de horeca in zal gaan, maar voor geld kiest in een andere sector (plezier in je vak is belangrijk :!:
D. de Haan
 
Berichten: 28
Geregistreerd: 04 dec 2007, 11:29
Woonplaats: Zeijen

Berichtdoor Marielle » 08 feb 2008, 11:17

zeker, als je geen plezier er in hebt trekt dat ook door naar je prive leven.
vind het belangrijkste dat je je vaste lasten kan betalen en nog geld overhoud voor leuke dingen.
en dat moet ook lukken met een 'minder' salaris
Avatar gebruiker
Marielle
 
Berichten: 438
Geregistreerd: 09 aug 2006, 22:31
Woonplaats: Gorinchem

Berichtdoor cozy » 04 maart 2008, 00:45

Ik denk dat veel mensen zich verkijken op een salaris. Als je nagaat dat je als politie agent die 5 jaar in dienst is bruto €1600,- verdient. Daar moet je dan dag en nacht voor klaar staan.
Als kok die 5 jaar ervaring heeft (en de juiste instelling) verdient als zelfstandig werkend kok toch al snel €1700,- bruto. Daarbij komt nog een keer fooi, wat bij een hoop bedrijven snel oploopt tot €175,- per maand. De maaltijden die je krijgt, de drankjes die heerlijk aan de bar gedronken worden. Bij ons krijgen de full timers de mogelijkheid om 1 x in de 2 maanden op onze kosten uit eten te gaan. Als mensen dit nu eens bij elkaar optellen.
Van de week met gasten gesproken die leraar was als HBO docent, als je daar begint verdien je ook niet meer dan €1800,- bruto.
Natuurlijk zijn er altijd banen die beter verdienen, maar wat is er nu geweldiger dan elke avond mensen drie uur lang te verwennen en daar nog een leuk salaris aan over te houden.
cozy
 

Re: Salaris kok

Berichtdoor musje » 30 mei 2008, 23:17

hoi allen,

zolang deze maatschappij leeft op goedkoop, goedkoper, goedkoopst (de massa), en geen waardering in geld wil uitdrukken in geld voor kwaliteit, zal het loon in de horeca eerder dalen dan stijgen.
Liefde voor het vak?
Dat wordt massaal de kop ingedrukt door het aanbieden van K&K producten, vergezeld van een blaadje sla, 2 plakjes tomaat, en 2 plakjes komkommer ......
en die goedkope AH-smaak lijkt de massa wel te bevallen .... (of niet?)
Maar goedkoop is duurkoop, en dat zie je terug in je loon.
Een kok van vandaag over het algemeen, is een slaaf van de (goedkope) ondernemer, en een slaaf van het goedkope volk.
Kwaliteit brengt geld.
Kwantiteit zonder kwaliteit brengt armoede (zowel geestelijk als geldelijk)(dat het sommige ondernemers geld heeft gebracht, is volgens mij een trend waarbij de wal het schip nog wel zal keren .... het feit dat steeds meer koks hun rug toekeren naar de horeca (en niet alleen vanwege het loon) is daar een eerste teken van ....)
musje
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 25 mei 2008, 16:44

Re: Salaris kok

Berichtdoor kwemel » 27 okt 2008, 00:36

Salaris kun je opbouwen door langer in hetzelfde bedrijf te blijven werken, door de salarisverhogingen ieder jaar dat je van 1 jan. tot 31 dec. gewerkt hebt, krijg je euhm 2% verhoging? Je moet dus op 1 jan. er al gewerkt hebben tot en met 31 dec. de volgende 1 jan. krijg je dan loonsverhoging. Zo was het toch?

Ik heb alle opleidingen in BBL gedaan, dus 4 dagen werken en 1 dag naar school. Op school werd die dag alleen maar aandacht aan theorie en kostprijsberekeningen gegeven. De rest (4 dagen) gewoon werken en ervaring opdoen in het bedrijf waar je leerling bent. Ik denk persoonlijk dat ik de verkeerde keuzes gemaakt heb met de leerbedrijven die ik gekozen heb in die jaren dat ik leerling was. Had ik toch maar een hoger niveau aangedurfd! Als ik nu vaker tegen de lamp loop omdat ik bepaalde kennis en routine niet heb, heb ik spijt.
Wat ik ermee wil zeggen is, dat als je voor bbl kiest, dat je dan toch maar beter naar die betere zaak kunt gaan werken, hier in Limburg is dat bijv. Da Vinci , Beluga, Toine Hermsen etc. Je moet dan wel vaak verder reizen voor je werk, maar je leert ervan. Je krijgt een breder scala aan producten voorgeschoteld waar je mee aan de slag mag. Het probleem van slechter geschoolde leerlingen (zoals mij) is dat ik er toendertijd voor gekozen heb een beetje in de buurt van huis een leerplaats uit te zoeken. Die waren niet zo goed, veel half-fabrikaten werden er gebruikt.
De betere zaken betalen vaker toch meer dan het minimum-loon. Als je leerling bent geweest in de betere zaken, dan kom je als je klaar bent met je opleiding ook makkelijker voor een vaste baan ertussen. Eerder in dit topic genoemd; de restauranteigenaars betalen je naar je kunnen.

1 voordeel heb ik nu wel, ik wil het nog steeds leren. En dat lukt me ook. Ik ben altijd precies geweest in de keuken. Schoon werken. Nadenken over hoe het beter kan. Niet stressgevoelig. Producten goed behandelen.

Hoop dat het nog een beetje in dit topic past!

Groetjes Kwemel
Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden.
Avatar gebruiker
kwemel
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 26 okt 2008, 16:25
Woonplaats: Echt

Re: Salaris kok

Berichtdoor Amazingtruffle » 18 feb 2009, 02:13

Zelf vind ik salarissen in NL een rare verdeling hebben, maar het ergste vind ik de belastingen.
Ik ben naar griekenland geëmigreerd vorig jaar..
Hier verdien ik in de zomer 2500 netto(!!) Dat wil wel zeggen dat ik dan 6/7 dagen werk..
Belastingen kennen ze hier sowieso niet zo erg , gelukkig. In nederland werd ik wel s gek van accijzen, belastingen, heffingen op ALLES!
Krijg je in t begin van het jaar een zooi aanslagen, waardoor je je vakantiegeld weer als sneeuw in de zon zag verdwijnen.

Heb een relaxt groot apartement( kost me 250 per maand), een scooter( 18 euro verzekering per jaar) en thatś it..

Alleen in de winter is het moeilijk om aan het werk te blijven, maar ach, dan ga ik komende winter toch gewoon ergens anders werken?
Of van de zomer wat geld opzij leggen ;)
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)
Avatar gebruiker
Amazingtruffle
 
Berichten: 240
Geregistreerd: 30 dec 2008, 00:23
Woonplaats: Haarlem

Re:

Berichtdoor Lissie » 29 maart 2009, 12:37

Joline schreef:zelf net klaar met bbl kok, volgend jaar verder met zelfstandig.

verschil tussen bbl en bol is dat je bij bbl op school voornamelijk alleen theorie krijgt en alles in de praktijk leert, en bij bol leer je alles voornamelijk op school.. als je daar al wat leert en het niet te druk hebt met spijbelen/klieren en dergelijke..

en om maar te zeggen dat je van bbl weinig leert vind ik erg kort door de bocht.. vind ik ook niet echt leuk klinken voor de mensen die daar keihard voor werken..
heb er best wel wat voor moeten doen, ondanks dat ik 2 jaar in 1 heb gedaan..


Hier ben ik het dan niet mee eens. Als je écht zo graag de kokopleiding wilt gaan doen ga je niet lopen spijbelen en klieren. Je gaat ervoor, of je doet het niet en maakt er gelijk een eind aan.
Zelf ga ik in september BOL doen, en dan ga ik 1 week stage lopen, en 1 week theorie En dat zo om en om. Zelf vind ik dit de beste oplossing. In theorie heb je dan net zo veel uren als met je stage. Hierdoor krijg je niet het gezeur of iemand meer praktijk ervaring heeft of theorie. Juist door deze regeling kan je wat je opschool geleerd heb toepassen in de praktijk, naast het geen wat je bij leert tijdens de praktijk!
" In een land dat culinair ontwaakt, groeit het smaakbewustzijn " - Herman den Blijker
Avatar gebruiker
Lissie
 
Berichten: 73
Geregistreerd: 22 maart 2009, 21:07

Re: Salaris kok

Berichtdoor Cees » 29 maart 2009, 12:58

In de loop der jaren , ben ik er wel achter gekomen dat mijn voorkeur uit gaat naar bbl leerlingen en dan wel de gevordere. Het voordeel van bbl is dat ze vaak wat meer praktijk minded zijn en ook meer ervaring hebben dan een BOL leerling . Nou is dit naar mijn ervaring, en dus kan het zo zijn dat iemand anders een andere ervaring hierin heeft.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Avatar gebruiker
Cees
 
Berichten: 1085
Geregistreerd: 14 jul 2006, 13:43
Woonplaats: Heerenveen

Re: Salaris kok

Berichtdoor joosthoreca » 12 mei 2009, 09:25

volgens mij is er ook nog een verschil in afgeronde opleiding of dat je diploma loos bent
als je de horeca cao er op na leest
kom je erachter dat er wel degelijk lkr verdient kan worden in horeca mits je een opleiding hebt afgerond.
als je functie groepen bekijkt dan lopen deze flink op.
gr joost.
joosthoreca
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 06 mei 2009, 09:25

Re: Salaris kok

Berichtdoor Jom » 12 mei 2009, 15:25

vanaf de site: Kok K.5.3 Zelfstandig werkend kok is de indeling volgens de "referentie"-functies.

dit ben je dus als je niveau 3 hebt afgerond en een diploma hebt. En dan krijg je Euro 1626,43 bruto per maand volgens de cao.

Op dit moment is kok zijn in mijn ogen gewoon geen goed betaalde baan.
De aanhouder wint
Jom
 
Berichten: 161
Geregistreerd: 03 mei 2007, 13:56
Woonplaats: bloemendaal

Re: Salaris kok

Berichtdoor Marielle » 12 mei 2009, 15:28

het minimum zelfstandig werkend kok niv 3 is 1488 2 stappen verder zit je pas op de 1626 per maand
Avatar gebruiker
Marielle
 
Berichten: 438
Geregistreerd: 09 aug 2006, 22:31
Woonplaats: Gorinchem

Re: Salaris kok

Berichtdoor Jom » 12 mei 2009, 15:31

met het diploma op zak heb je recht op functiegroep 5 (lijkt me.) zonder diploma groep 3.
De aanhouder wint
Jom
 
Berichten: 161
Geregistreerd: 03 mei 2007, 13:56
Woonplaats: bloemendaal

Re: Salaris kok

Berichtdoor Marielle » 12 mei 2009, 15:35

ik weet het niet uit me hoofd,maar ik heb niv3(dus dat is diploma zelfstandigwerkend kok) en het minimum daarvan 1488
als je 22 jaar bent of ouders ga je niet meet automatisch elk jaar meer verdienen.
het ligt dan aan je baas of je meer gaat verdienen of niet.
Avatar gebruiker
Marielle
 
Berichten: 438
Geregistreerd: 09 aug 2006, 22:31
Woonplaats: Gorinchem

Re: Salaris kok

Berichtdoor sjaak » 12 mei 2009, 16:09

zie hier in welke schaal je hoort te vallen
Let op dit kan iets hoger/ lager zijn als de verantwoording meer / minder is.
voor het complete hanboek referente functie's klik hier
hier hebben we dan een loontabel voor de horeca

Werk je in de Catering dan zijn er weer andere cao's

of kijk hier
Kijk voor een loontabel en refentie handboek op deze pagina
Avatar gebruiker
sjaak
 
Berichten: 585
Geregistreerd: 09 maart 2006, 11:44
Woonplaats: Noordwijk

Re: Salaris kok

Berichtdoor BreeZe » 05 jun 2009, 18:46

Even inhaken op de discussie.. De zorg sja mijn vriendin werkt in de zorg 36 uur en die krijgt echt niet slecht betaald in tegenstelling van wat ik werk per week/maand en zij! als je kijkt dat alles wat je onregelmatig werkt of snachts of in het weekend krijg je toeslag over. een 13e maand je kunt diverse diploma's bij halen meestal intern waarmee je wederom een schaal hoger komt!

Dus slecht betalen is een relatief begrip.. Maar als je rijk wil worden moet je geen kok worden moet je ook niet in de zorg gaan werken of wat dan ook!
BreeZe
 
Berichten: 73
Geregistreerd: 25 jan 2007, 17:22

Re: Salaris kok

Berichtdoor Guido » 09 jun 2009, 19:34

zo zouden gewoon bij de bbl opleiding die ene dag in de school helemaal vol moeten gooien met vakleer koken i.p.v engels, nederlands en dergelijke. de andere 4 dagen dat je werkt zijn zeker leerzaam het is alleen een kwestie van je bek opentrekken en maar blijven vragen over dingen die je niet kent ook al wordt je chef er gek van;) hij is er tenslotte om je zoveel mogelijk te leren in dat jaartje.
Guido
 
Berichten: 64
Geregistreerd: 08 mei 2009, 14:32
Woonplaats: Eindhoven

Re: Salaris kok

Berichtdoor royfaber » 13 jul 2009, 21:44

Hallo, ik heb mijn koksdiploma niveau 1, 2 en 3 zelfstandigwerkend kok gehaald en zou graag willen weten wat ik momenteel zou verdienen bij een werkgever. Ik ben 19 jaar en heb ruime ervaring. Ben momenteel in bezit van niveau 1, 2 en 3.

Mvg.


Roy
royfaber
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 13 mei 2008, 22:36

Re: Salaris kok

Berichtdoor Leo » 13 jul 2009, 22:08

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Avatar gebruiker
Leo
Forum Chef
 
Berichten: 4332
Geregistreerd: 20 aug 2004, 11:42
Woonplaats: Gorinchem

Re: Salaris kok

Berichtdoor thebaldchef » 04 aug 2009, 00:02

ok dan stel ik ook een vraag.. want ik weet gewoon nooit of ik 'genoeg"krijg ja of nee.. en ja ik heb de tabellen gezien..

ik ben net bij een nieuwe baas begonnen, en het contract tekenen is nog niet gebeurd, druk nog 2 weken dan teken ik.

ik ben 32, word voor de eerste 2 maanden aangenomen als zlfst werkend kok, daarna als sous,

hun zeggen zelfstanding werkend kok is 5,0 maar dit is volgens de tabellen 5.3, en sous is 6.1

in het pand zat hun oude restaurant, die nu een nieuwe plek in de stad heeft, en op de oude plek komt een nieuw concept die ik mag gaan runnen, ( bij vragen aan de baas hoe hij wil dat ik zn magazijn inricht zegt ie, doe maar het is jouw keuken..)

dus enige kok, en in het andere pand staat de huidige chef, ik bestel los van hem etc.. roosters worden wel samen gemaakt.
heeft iemand een idee wat ik moet doen kwa schaal? voor sous gaan denk ik?
weet eigenlijk niet wat ik moet doen :)
thebaldchef
 
Berichten: 25
Geregistreerd: 15 jun 2009, 00:14

Re: Salaris kok

Berichtdoor sjaak » 05 aug 2009, 11:06

Eerste med. keuken (zonder chefkok) (K.4.2) schaal 5

het is latig om hierover een oordeel te kunnen geven.
op wat voor niveau wordt er gewerkt,
Moet je zelf afspraken maken met je leveranciers. (leverings, prijs, ben je vrij om te kiezen)
Maak je zelf de menu kaart ? incl. calculatie's
wat zijn je opgelegde targets en waarop wordt je beoordeeld ?
Je zegt dat je enige kok bent maar hebt het wel over een rooster ?

Tussen de 5 en 6 lijkt me redelijk maar je moet er zelf tevreden mee zijn.
Avatar gebruiker
sjaak
 
Berichten: 585
Geregistreerd: 09 maart 2006, 11:44
Woonplaats: Noordwijk

Re: Salaris kok

Berichtdoor Robert0003 » 30 okt 2009, 15:34

Dat je als kok niet veel kan verdienen vind ik een beetje een understatement.
Het ligt er maar net aan wat voor kok je wilt zijn.
Als je naar de indeling van een bedrijf kijkt kan je eigenlijk bijna alle onderdelen in een zelfstandig werkend kok terugvinden.

Algemene verantwoording keuken
Ontwikkeling en onderzoek naar producten (lees gerechten)
Inkoop van producten.
Marketing van producten.
Produceren van producten.
Personeel sturen ( al gaat het maar om 1 afwasser dat maakt niet uit)

Het is eigenlijk alleen de verkoop aan de klant die door de bediening wordt geregeld. Voor zover je klakkeloos een bestelling opnemen verkopen kan noemen natuurlijk.

Het echte koken d.w.z. het produceren van producten is maar 1 onderdeel van het hele koksvak. en dat is nou precies wat je voor een hongerloontje in een topzaak mag gaan doen. ik zeg richt je meer op de andere facetten en doe ervaring op in zaken waar de salarissen en fooien stukken hoger liggen. Zorg dat je zo snel mogelijk een goede zelfstandige, goed organiserende kok wordt. Bluf jezelf naar binnen. Dan pak je in je jonge jaren toch al snel een salaris van 2000 tot 2500 netto per maand. Dat mooie koken kan je altijd nog wel leren.

Ik moet wel zeggen dat het plafond volgens mij snel is bereikt in het koksvak of je moet echt een grote jongen worden.

Dus een eigen zaak beginnen of tv kok worden dan maar.
Robert0003
 
Berichten: 3
Geregistreerd: 30 okt 2009, 10:42

Re: Salaris kok

Berichtdoor Pluter » 01 nov 2009, 00:10

Verfrissende invalshoek Robert! Veel plezier met de discussie.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Avatar gebruiker
Pluter
 
Berichten: 515
Geregistreerd: 02 maart 2007, 13:41
Woonplaats: Haarlem

Re: Salaris kok

Berichtdoor culinairezaken » 01 nov 2009, 00:59

interessante denkwijze, zullen de collega's aan de voorkant blij mee zijn...
Als het er uitziet als een eend, klinkt als een eend en beweegt als een eend, dan moet het waarschijnlijk iets langer op de grill.
Avatar gebruiker
culinairezaken
 
Berichten: 31
Geregistreerd: 07 sep 2009, 14:01
Woonplaats: Haren

Re: Salaris kok

Berichtdoor Bchef1 » 01 nov 2009, 12:39

Robert0003 schreef:
Zorg dat je zo snel mogelijk een goede zelfstandige, goed organiserende kok wordt.


lijkt me sowieso een goede, ongeacht je salaris of functie

Bluf jezelf naar binnen. Dan pak je in je jonge jaren toch al snel een salaris van 2000 tot 2500 netto per maand.


als iemand zich bij mij naar binnen wil bluffen met een dergelijke salaris-eis, bluf ik hem toch heel snel weer naar buiten!
zeker als het een zelfst. kok functie betreft.

Dat mooie koken kan je altijd nog wel leren.


ik zeg: jong geleerd, oud gedaan
:)
I love defenseless animals, especially in a good gravy
Bchef1
 
Berichten: 209
Geregistreerd: 12 maart 2009, 12:59
Woonplaats: Den Haag

Volgende

Keer terug naar HACCP en CAO

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 0 gasten