Salaris Chefkok

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.

Salaris Chefkok

Berichtdoor porkslut » 18 jan 2011, 14:51

Beste allemaal,

Ik hoop dat jullie mij van een advies kunnen voorzien. Ik ben sinds kort benaderd door mijn huidige werkgever voor mijn eerste Chef's baan. Ik ben 29 jaar, heb vanaf mijn 15e als kok daadwerkelijk gewerkt, heb voortgezet onderwijs (kok) en beroepsonderwijs gevolgd (kok), heb mijn leermeesterschap, de laatste 10 jaar op redelijk tot hoog niveau gekookt, (niveau "lekker top 100"), ben inmiddels bijna 3 jaar werkzaam als sous (keukenteam 9 koks). Huidige salariëring ligt op 27 bruto per maand. Ben benieuwd naar wat jullie mij adviseren op welke hoogte in te zetten voor mijn herziende salaris. Alvast super bedankt voor het inlevingsvermogen!
porkslut
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 26 nov 2010, 01:13

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor Leo » 18 jan 2011, 17:01

http://www.horecawerkgevers.nl/horeca-cao#loontabel

functie groep 10? daar een beetje middenin?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Avatar gebruiker
Leo
Forum Chef
 
Berichten: 4332
Geregistreerd: 20 aug 2004, 11:42
Woonplaats: Gorinchem

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor Pluter » 18 jan 2011, 22:12

Check deze ook:

http://www.horeca.org/smartsite.dws?id=4120

ik kende deze omschrijvingen nog niet... Zal morgen mijn baas maar 's wat salaris terug betalen als ik dit zo lees.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Avatar gebruiker
Pluter
 
Berichten: 517
Geregistreerd: 02 maart 2007, 13:41
Woonplaats: Haarlem

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor porkslut » 19 jan 2011, 00:50

Heel erg bedankt, was inderdaad niet op de hoogte van deze gegevens.

Weet eigenlijk niet zo goed of ik mijn gevoel moet vertrouwen. Ik werk, zoals waarschijnlijk de meesten van ons, heel graag heel veel. Omdat alles voor mij draait om het voedsel en de gedachtengang daaromtrent ben ik veelal bezig zonder er werkelijk voor betaald te worden. Overuren zijn vaker wel dan niet een extra 2e full-time baan, maar ik declareer bij lange na niet alles. Tot zover alles waarschijnlijk vergelijkbaar en vanzelfsprekend.

Ik neig naar een hoger loon in te zetten, ik dacht aan +/- 3750 p/mnd, bruto wel te verstaan. Ik besef me dat het een hoop meer is dan huidig sal., maar vind het gevoelsmatig een redelijk uitgangspunt naar aanleiding van het geschetste en weet daarbij opgeteld dat het bedrijf bijzonder goed draait. Reeds enige tijd geleden werd mij door het bestuur duidelijk gemaakt dat ik in aanmerking zou komen. Ik bevindt mij hoewel het niveau redelijk is nog niet op mijn maximum kunnen, waardoor ik ook het zelfvertrouwen heb in wat de resultaten zullen zijn eenmaal in deze positie. Dit bedoel ik overigens op geen enkele wijze arrogant, excuus als ik naar jullie mening overloop van ijdelheid. Ik probeer het werkelijk serieus te benaderen.

Haalbare kaart? Wat denken jullie?

Ik wil simpelweg een goede verstandhouding met iedereen erop nahouden. Ik ga ook maar eens te rade bij mijn oude chefs. In ieder geval alvast dank voor jullie meelezen en tips.

Hartelijke Groeten

p.s. Dit is overigens niet een bericht van porkslut zelve, ben alleen een goede bekende van porkslut (zit naast mij op het moment), die mij vertelde misschien te proberen op deze site advies in te winnen. Wou niet de illusie wekken dat ik porkslut was of ben, excuus als dat wel het geval is geweest. De berichten in deze rubriek zijn door porkslut gelezen vooraf verzonden te zijn.
porkslut
 
Berichten: 17
Geregistreerd: 26 nov 2010, 01:13

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor toet007 » 14 feb 2011, 20:03

Salaris blijft altijd een ''dingetje'' in de horeca..............

Ik heb dan denk ik altijd wel veel geluk gehad, maar vele collega's krijgen echt te weinig
toet007
 
Berichten: 36
Geregistreerd: 02 dec 2009, 17:42

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor Rowan » 19 maart 2011, 08:24

Tja het salaris van een Chef-kok......... natuurlijk verdienen we allemaal het beste en het meeste maar laten we eerst eens
kijken naar de werkomgeving. Ben je een chef die de volledige keuken draaiend houd, inkoop doet, menukaart samensteld,
werkroosters maakt, de zorg heeft over de keuken en nu komt het....geld verdiend voor zijn werkgever ???? dus heel goed weet
wat iets inkoop kost en wat de verkoopprijs is. Maandelijks inzicht heeft in de cijfers van het bedrijf (keukenafdeling). Is de
chef bepalend voor het bedrijf, drukt de chef een duidelijke signatuur op het bedrijf ?? Wat is de omvang van het bedrijf,
hoeveel koks heeft de chef onder zich ?? En kan het bedrijf de kosten (salaris) van de chef en de koksbrigade wel dragen ?

Grote salarissen kunnen mijn inziens alleen betaald worden (op een bedrijfs gezonde manier) bij grote bedrijven waarbij
duidelijke grote keukenomzetten worden behaald, d.m.v. 1 a 2 a 3 honderd couverts per dag, catering, feesten & partijen.

Uiteindelijk zullen grote salarissen eerst verdiend moeten worden ?? en mocht een klein ambachterlijk restaurant afhankelijk
zijn van een chef (met groot salaris) dan is dat een bedrijfsgevaarlijke situatie.

Als een chef een groot salaris ontvangt en er komt een situatie dat hij niet in staat is om te werken, ziekte, prive situatie,
ontwrichte werksituatie en het bedrijf moet het salaris gewoon doorbetalen, en vervanging zoeken voor de chef en er is geen
b.v. werkattend verzekering afgesloten, dan komt er zo'n financiele druk op het bedrijf dat het geen gezonde situatie word.

Geen enkele werkgever praat over zijn eigen inkomsten en verdiensten maar leeft uit de kassa en van het kasgeld.
Zodra de chef meer salaris mee naar huis neemt dan de werkgever dan is de relatie al ontwricht.

Maar als een chef op dit moment in een prettig bedrijf werkt met een goede werksituatie met een juiste CAO salaris
op de juiste dagen vrij en goede arbeidsvoorwaarden (CAO) dan heb je het prima voor elkaar.

Ik geef ook altijd het advies als een leerlingkok tegen mij zegt dat de school nog een extra jaar heeft in
de orde van een masterclass, goudenklas, meersterklas, topklas, specialisatieklas, of weet ik hoe ze
die leerjaren noemen hahaha. Mijn advies: ga een cursus boekhouden volgen, zodat je een maandbalans,
jaarrekening kunt lezen en interpreteren. Zo heb je dan zelf inzicht in de cijfers waarmee jou salaris betaald
moet worden.
En mocht je ooit voor jezelf willen beginnen dan maak je in iedergeval een goede start door cijfers te kunnen
interpreteren.

Succes en mijn gouden regel is nog steeds: "het zal eerst verdiend moeten worden"
Rowan
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 03 feb 2009, 23:00

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor sous » 17 apr 2011, 21:14

of je doet eerst een half jaartje aankijken hoe het werkt met jou aan kop en vraagt niet meteen die hoofdprijs van je (3750 is wel heel veel geld voor een kok, tenzij je aantoonbare capaciteit hebt om probleemloos een ster te koken of wat je werkgever maar wil. Zelf ben ik ook opgeklommen naar chef maar ben blij met het salaris waar jij nu genoegen mee neemt terwijl ik er de bak stront (de papierwinkel en zeurende medewerkers)bij heb gekregen...
Doe eerst een zoenoffer als je dit echt wilt, als het dan goed gaat kun je altijd nog om meer vragen.
Avatar gebruiker
sous
 
Berichten: 47
Geregistreerd: 14 jul 2009, 09:40

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor chef peter » 03 apr 2012, 22:08

Rowan schreef:Tja het salaris van een Chef-kok......... natuurlijk verdienen we allemaal het beste en het meeste maar laten we eerst eens
kijken naar de werkomgeving. Ben je een chef die de volledige keuken draaiend houd, inkoop doet, menukaart samensteld,
werkroosters maakt, de zorg heeft over de keuken en nu komt het....geld verdiend voor zijn werkgever ???? dus heel goed weet
wat iets inkoop kost en wat de verkoopprijs is. Maandelijks inzicht heeft in de cijfers van het bedrijf (keukenafdeling). Is de
chef bepalend voor het bedrijf, drukt de chef een duidelijke signatuur op het bedrijf ?? Wat is de omvang van het bedrijf,
hoeveel koks heeft de chef onder zich ?? En kan het bedrijf de kosten (salaris) van de chef en de koksbrigade wel dragen ?

Grote salarissen kunnen mijn inziens alleen betaald worden (op een bedrijfs gezonde manier) bij grote bedrijven waarbij
duidelijke grote keukenomzetten worden behaald, d.m.v. 1 a 2 a 3 honderd couverts per dag, catering, feesten & partijen.

Uiteindelijk zullen grote salarissen eerst verdiend moeten worden ?? en mocht een klein ambachterlijk restaurant afhankelijk
zijn van een chef (met groot salaris) dan is dat een bedrijfsgevaarlijke situatie.

Als een chef een groot salaris ontvangt en er komt een situatie dat hij niet in staat is om te werken, ziekte, prive situatie,
ontwrichte werksituatie en het bedrijf moet het salaris gewoon doorbetalen, en vervanging zoeken voor de chef en er is geen
b.v. werkattend verzekering afgesloten, dan komt er zo'n financiele druk op het bedrijf dat het geen gezonde situatie word.

Geen enkele werkgever praat over zijn eigen inkomsten en verdiensten maar leeft uit de kassa en van het kasgeld.
Zodra de chef meer salaris mee naar huis neemt dan de werkgever dan is de relatie al ontwricht.

Maar als een chef op dit moment in een prettig bedrijf werkt met een goede werksituatie met een juiste CAO salaris
op de juiste dagen vrij en goede arbeidsvoorwaarden (CAO) dan heb je het prima voor elkaar.

Ik geef ook altijd het advies als een leerlingkok tegen mij zegt dat de school nog een extra jaar heeft in
de orde van een masterclass, goudenklas, meersterklas, topklas, specialisatieklas, of weet ik hoe ze
die leerjaren noemen hahaha. Mijn advies: ga een cursus boekhouden volgen, zodat je een maandbalans,
jaarrekening kunt lezen en interpreteren. Zo heb je dan zelf inzicht in de cijfers waarmee jou salaris betaald
moet worden.
En mocht je ooit voor jezelf willen beginnen dan maak je in iedergeval een goede start door cijfers te kunnen
interpreteren.

Succes en mijn gouden regel is nog steeds: "het zal eerst verdiend moeten worden"
"Geen enkele werkgever praat over zijn eigen inkomsten en verdiensten maar leeft uit de kassa en van het kasgeld.
Zodra de chef meer salaris mee naar huis neemt dan de werkgever dan is de relatie al ontwricht." Je scheert iedereen over een kam, sterker nog je hebt het niet over ondernemers maar cowboys.

"Als een chef een groot salaris ontvangt en er komt een situatie dat hij niet in staat is om te werken, ziekte, prive situatie,
ontwrichte werksituatie en het bedrijf moet het salaris gewoon doorbetalen, en vervanging zoeken voor de chef en er is geen
b.v. werkattend verzekering afgesloten, dan komt er zo'n financiele druk op het bedrijf dat het geen gezonde situatie word." Een fatsoenlijk bedrijf waar een ondernemer aan het roer staat zal toch echt de grote salarissen verzekeren tegen uitval, vanaf dag 1.

"Ik geef ook altijd het advies als een leerlingkok tegen mij zegt dat de school nog een extra jaar heeft in
de orde van een masterclass, goudenklas, meersterklas, topklas, specialisatieklas, of weet ik hoe ze
die leerjaren noemen hahaha. Mijn advies: ga een cursus boekhouden volgen, zodat je een maandbalans,
jaarrekening kunt lezen en interpreteren. Zo heb je dan zelf inzicht in de cijfers waarmee jou salaris betaald
moet worden. " Ik zou als ik jou was met je uitspraken geen leerlingen adviseren, zeker niet om cijfermatig inzicht te verkrijgen dmv een cursus boekhouden..... hoor je het je zelf al zeggen :-) boekhouden..... toch grappig dat je "hahahaha" typt als je het over de opleiding van je eigen leerlingen hebt. Je hebt het tegen koks die een vak willen leren. Dat veel koks niet de sterkste rekenaars zijn kan allemaal best waar zijn, echter je kunt beter die kwaliteiten inkopen als vakman. Neemt niet weg als de vakman gaat ondernemen dat hij wel moet weten waar mee bezig te zijn, toch !
chef peter
 
Berichten: 418
Geregistreerd: 22 jun 2007, 15:45

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor chef peter » 03 apr 2012, 22:08

Rowan schreef:Tja het salaris van een Chef-kok......... natuurlijk verdienen we allemaal het beste en het meeste maar laten we eerst eens
kijken naar de werkomgeving. Ben je een chef die de volledige keuken draaiend houd, inkoop doet, menukaart samensteld,
werkroosters maakt, de zorg heeft over de keuken en nu komt het....geld verdiend voor zijn werkgever ???? dus heel goed weet
wat iets inkoop kost en wat de verkoopprijs is. Maandelijks inzicht heeft in de cijfers van het bedrijf (keukenafdeling). Is de
chef bepalend voor het bedrijf, drukt de chef een duidelijke signatuur op het bedrijf ?? Wat is de omvang van het bedrijf,
hoeveel koks heeft de chef onder zich ?? En kan het bedrijf de kosten (salaris) van de chef en de koksbrigade wel dragen ?

Grote salarissen kunnen mijn inziens alleen betaald worden (op een bedrijfs gezonde manier) bij grote bedrijven waarbij
duidelijke grote keukenomzetten worden behaald, d.m.v. 1 a 2 a 3 honderd couverts per dag, catering, feesten & partijen.

Uiteindelijk zullen grote salarissen eerst verdiend moeten worden ?? en mocht een klein ambachterlijk restaurant afhankelijk
zijn van een chef (met groot salaris) dan is dat een bedrijfsgevaarlijke situatie.

Als een chef een groot salaris ontvangt en er komt een situatie dat hij niet in staat is om te werken, ziekte, prive situatie,
ontwrichte werksituatie en het bedrijf moet het salaris gewoon doorbetalen, en vervanging zoeken voor de chef en er is geen
b.v. werkattend verzekering afgesloten, dan komt er zo'n financiele druk op het bedrijf dat het geen gezonde situatie word.

Geen enkele werkgever praat over zijn eigen inkomsten en verdiensten maar leeft uit de kassa en van het kasgeld.
Zodra de chef meer salaris mee naar huis neemt dan de werkgever dan is de relatie al ontwricht.

Maar als een chef op dit moment in een prettig bedrijf werkt met een goede werksituatie met een juiste CAO salaris
op de juiste dagen vrij en goede arbeidsvoorwaarden (CAO) dan heb je het prima voor elkaar.

Ik geef ook altijd het advies als een leerlingkok tegen mij zegt dat de school nog een extra jaar heeft in
de orde van een masterclass, goudenklas, meersterklas, topklas, specialisatieklas, of weet ik hoe ze
die leerjaren noemen hahaha. Mijn advies: ga een cursus boekhouden volgen, zodat je een maandbalans,
jaarrekening kunt lezen en interpreteren. Zo heb je dan zelf inzicht in de cijfers waarmee jou salaris betaald
moet worden.
En mocht je ooit voor jezelf willen beginnen dan maak je in iedergeval een goede start door cijfers te kunnen
interpreteren.

Succes en mijn gouden regel is nog steeds: "het zal eerst verdiend moeten worden"
"Geen enkele werkgever praat over zijn eigen inkomsten en verdiensten maar leeft uit de kassa en van het kasgeld.
Zodra de chef meer salaris mee naar huis neemt dan de werkgever dan is de relatie al ontwricht." Je scheert iedereen over een kam, sterker nog je hebt het niet over ondernemers maar cowboys.

"Als een chef een groot salaris ontvangt en er komt een situatie dat hij niet in staat is om te werken, ziekte, prive situatie,
ontwrichte werksituatie en het bedrijf moet het salaris gewoon doorbetalen, en vervanging zoeken voor de chef en er is geen
b.v. werkattend verzekering afgesloten, dan komt er zo'n financiele druk op het bedrijf dat het geen gezonde situatie word." Een fatsoenlijk bedrijf waar een ondernemer aan het roer staat zal toch echt de grote salarissen verzekeren tegen uitval, vanaf dag 1.

"Ik geef ook altijd het advies als een leerlingkok tegen mij zegt dat de school nog een extra jaar heeft in
de orde van een masterclass, goudenklas, meersterklas, topklas, specialisatieklas, of weet ik hoe ze
die leerjaren noemen hahaha. Mijn advies: ga een cursus boekhouden volgen, zodat je een maandbalans,
jaarrekening kunt lezen en interpreteren. Zo heb je dan zelf inzicht in de cijfers waarmee jou salaris betaald
moet worden. " Ik zou als ik jou was met je uitspraken geen leerlingen adviseren, zeker niet om cijfermatig inzicht te verkrijgen dmv een cursus boekhouden..... hoor je het je zelf al zeggen :-) boekhouden..... toch grappig dat je "hahahaha" typt als je het over de opleiding van je eigen leerlingen hebt. Je hebt het tegen koks die een vak willen leren. Dat veel koks niet de sterkste rekenaars zijn kan allemaal best waar zijn, echter je kunt beter die kwaliteiten inkopen als vakman. Neemt niet weg als de vakman gaat ondernemen dat hij wel moet weten waar mee bezig te zijn, toch !
chef peter
 
Berichten: 418
Geregistreerd: 22 jun 2007, 15:45

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor martijnn » 12 jun 2012, 08:39

spreek een bonus regeling af!

ik heb ze veel gezien, praatjesmakers die de top vragen en na een jaar weg zijn omdat ze er een bende van gemaakt hebben.
spreek een reëel salaris af ( 3000-3200 bruto ) omzet bedrijf rond de 1000.000 euro 5/6 koks in de keuken.
bij handhaving/verbetering omzet en keukenpercentage/personeelskosten bonus 10.000 bruto per jaar.
maak je het niet waar, heb je een reëel salaris, maak je het wel waar.....win-win situatie, heb nog geen werkgevers meegemaakt die hier niet gevoelig voor zijn.
martijnn
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 12 nov 2008, 19:19

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor Rowan » 22 jun 2012, 06:39

Ik zou nu wel eens namen willen lezen van bedrijven waar ik dit allemaal tegen kan komen zoals b.v. Chef Peter ook over praat.
Rowan
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 03 feb 2009, 23:00

Re: Salaris Chefkok

Berichtdoor Rowan » 22 jun 2012, 06:46

En ja boekhouden Chef Peter....of ben jij van de generatie die zijn medewerkers lekker dom wil houden over de bedrijfsvoering en dan tegen ze zegd...ga jij maar lekker in de keuken werken want daar heb je toch geen verstand van.
Dat is het zelfde fabeltje als dat een werkgever tegen zijn werknemer zegt....oh heb je nog geen salaris ontvangen.....de boekhouder zal wel een fout hebben gemaakt.
Rowan
 
Berichten: 11
Geregistreerd: 03 feb 2009, 23:00


Keer terug naar Berichten uit de Culinaire Wereld

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten